Chevrolet hjärta tysk polis

I ett tidigare inlägg skrev vi om olika ljus för ens bil och där ämnet xenon är en variant som används i blixtlampor och båglampor. Idag skriver vi istället om tysk polis nya superbil, som fantastiskt nog är en läcker Corvette .

Chevrolet ImpalaDet är i en artikel i Expressen som vi kan läsa det, den tyska polisens nya tillskott är en specialbyggd och slimmad Chevrolet Corvette, ett vrålåk som inte är till för att just jaga bovar och skummisar utan som är en smart del i en kampanj som handlar om just trafiksäkerhet.

Det var nu nyligen som denna lilla pärla med 459 hästkrafter och en 6,2-liters V8-motor visades upp på en bilshow som heter Essen Motor Show. Bilen är byggd på uppdrag av Tysklands transportmyndighet men även på uppdrag av de tyska trimfirmornas branschorganisation VDAT.

Bilen med 19- och 20-tums fälgar i aluminium och skärmbreddare i kolfiber är som sagt en del av en kampanj som polisen i Tyskland givetvis är en del av, och istället för att jaga fatt tjuvar, banditer och fortkörare är bilen till för att uppmärksamma och främja säker samt laglig trimning av bilar. Man kan alltså pimpa bilen utan att den för den skulle ska vara varken trafikfarlig eller olaglig, den kan bli precis lika tuff och cool med samma medel. Men vilken smart och rolig idé, det verkar ha fått genomslag eftersom denna nyhet letat sig vidare ända upp hit i nord.

En klassiker som fortfarande håller måttet

Chevrolet är vidare ett amerikanskt bilmärke som grundades för över hundra år sedan, år 1911 närmare bestämt och ingår sedan 1918 i koncernen General Motors. Märket grundades av en racerförare från Schweiz som hette just Louis Chevrolet. Denna bil har hittills producerats i ett hundra miljoner exemplar och var först avsedd att konkurrera med storsäljaren T-Ford, som hade enorma delar av marknaden på sin storhetstid. Chevrolet var faktiskt ett av de märken på bilar som till slut bidrog till att T-Forden försvann från marknaden, eftersom den förstnämnda var både billigare och snabbare.

Modeller av Chevrolet är klassiker som Impala och Corvair, Corvette och Chevrolet Suburban, den sistnämnda har tillverkats under samma namn sedan 1936, i flera olika versioner givetvis. Sedan 2015 säljs inte Chevrolet i Europa, förutom modellen Corvette som är fortsatt populär här.