CSN-lån för körkort

Att ta körkort är det många som vill, men det kostar en hel del vilket gör att många avstår på grund av finansiella anledningar och det är något som regeringen nu vill ändra på – möjligheten att ta vanligt CSN-lån för körkortskostnaderna är nämligen uppe för diskussion nu.

Tjej som håller upp sitt körkort i bilNär det är dags att börja ta körkort är det bra att ta körlektioner, något som man kan boka på Ringens Bilskola till exempel. Men man ska veta att det krävs mer än så för att få sitt kort, och det också rent finansiellt vilket kan bli dyrt. Dock är kortet också en investering för framtiden, för precis som man skriver på regeringens hemsida så kräver många arbetsgivare att sökanden för jobben ska ha B-körkort – och det har inte alla råd med. Därför har man på Vänsterpartiets initiativ nu lagt fram ett förlag om att man med hjälp av ett vanligt CSN-lån ska kunna låna pengarna som krävs för att ta sitt körkort. Något som till exempel Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt använder som argument för detta förslag är att många stängs ute från arbetsmarknaden just på grund av sin ekonomiska situation, och därför har man från deras partis sida valt att lägga en hel del krut på att få med detta förslag i kommande budgetförhandlingar. Och helt ensam om att tycka på detta vis är han heller inte. Redan år 2014 under valkampanjerna sa Stefan Löfven att just den här typen av lån skulle kunna bli verklighet – något som inte blivit av på grund av att Miljöpartiet kämpat emot förslaget skriver Dagens Nyheter. Nu har dock Miljöpartiets nej-sägande körts över från både Socialdemokraternas och Vänsterpartiets håll och därför är planerna om CSN-lån för körkort något som kan komma att bli av till nästa val.

Så mycket kostar körkortet

Kvinna i röd tröja som håller ut sin öppna hand och pekar i handen Enligt SVT kostar ett körkort i snitt omkring 15 000 kronor att ta om man väljer att ta lektioner via körskola, men det blir desto dyrare ju fler lektioner man behöver ta. Regeringens förslag går därför ut på att man via CSN ska kunna låna upp till 25 000 kronor som lånegräns. Dock är en risk som medföljer med detta att körskolorna i teorin skulle kunna komma att höja sina priser, men det hoppas Jonas Sjöstedt inte ska ske. Istället säger han att det är en risk som man får ta med och undersöka i regeringen undersökning inför budgetförslaget. Han lägger även till att man även får titta på hur man på ett bra sätt ska kunna gynna seriösa körskolor som ger en bra utbildning – men hur detta ska göras har han i dagsläget inget förslag på.

Att tänka på om CSN-lån för körkort blir verklighet

  • Ta inte lån om du inte behöver
  • Låna bara så mycket du behöver
  • Ha en återbetalningsplan för återbetalningen klar innan du lånar