Kör med vinterdäck på sommaren

Att välja rätt typ av däck för det klimat som råder är oerhört viktigt. Detta är många svenskar dåliga på eftersom de kör med vinterdäck på sommaren.

vinterdäck-1

I Metro kan man läsa att årets däckrazzia visar att alltfler svenska bilister kör med vinterdäck även på sommaren. Antalet som gör det har till och med fördubblats sedan 2012. Visserligen visar tillslaget att det är ganska få bilister som kör med vinterdäcken året runt – 5,3 procent – men trafikexperter ser det som en fara för trafiksäkerheten att en ökning har skett. Varför det är en risk för trafiksäkerheten att köra runt med vinterdäck på sommaren är bland annat att bromssträckan blir mycket längre på en varm sommarväg med dessa däck. Och varför så många kör runt med vinterdäck på sommaren tror man är för att folk inte har kunskap om däck och är snåla.

Inte olagligt

Att köra med vinterdäck på sommaren är alltså opassande för att däcken ger en längre bromssträcka, men även en sämre styrförmåga. Det är dock inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck under sommarmånaderna, rapporterar Svenska Dagbladet. Men den som verkligen vill vara säker på vägarna bör alltså satsa på att ha vinterdäcken just på vintern, för det är ju det väglaget som de är gjorda för.

Vilka däck är bäst?

Snart är det dags igen att byta till vinterdäcken med tanke på att det om mindre än två månader blir krav på det. Den som vill hitta nya vinterdäck till sin bil kan besöka www.dack365.se/vinterdack/dack, och ta del av det enorma utbudet av däck för alla typer av bilar. För att kunna välja rätt däck för det klimat man ska köra i och den bil man har, kan man läsa den här artikeln. Här är några av de saker som man kan tänka på:

  • Dubbdäck fungerar bäst på is men inte lika bra på andra vägunderlag. Därför rekommenderas de främst för körning i norra Sverige.
  • Nordiska dubbfria däck är bra för både kallare och bistrare körförhållanden.
  • Centraleuropeiska däck är anpassade framförallt för ett mildare vinterklimat och högre hastigheter. Dessa däck är inte att rekommendera för vårt klimat.