Många av med körkortet på grund av fortkörning

Det är många som blivit av med sina körkort de senaste åren. Det handlar främst om personer som kört för fort. De som måste ta ett nytt körkort, och alla som tar det för första gången, kan vända sig till en körskola för att få hjälp.

1701083-fartkamera-90-vag

Av de som blev av med körkortet förra året, var det flest som blev av med det för att de körde för fort. Runt 34 000 svenskar fick körkortet återkallat och främst alltså på grund av fortkörning.

”På andra plats kom rattfylleri – 6 438 bilister åkte fast med för mycket alkohol i blodet.”

Några andra vanliga anledningar var att de kört mot rött ljus eller använt mobilen på ett sätt som gjort dem trafikfarliga. På grund av att 2013 var ett rekordår när det gäller antalet återkallade körkort, blev förra året även en toppnotering även om antalet sjönk med 13 procent från 2013. Läs mer.

Måste ta nytt körkort

Om man har blivit av med sitt körkort under prövotiden måste ett nytt förarprov göras innan man kan få ett nytt. Samma sak gäller om spärrtiden av körkortet är längre än ett år, skriver man på Körkortsportalen. Många som redan tagit sitt körkort en gång, har inga större problem med att göra om förarprovet igen. Men behöver man fräscha upp sina kunskaper, så kan man göra det hos en körskola. Letar man efter en körskola i Stockholm finns det många bra att välja mellan.

Ställ rätt frågor

Är man helt ny på banan och aldrig haft ett körkort, kan det även vara smart att vända sig till en körskola. När man står inför valet av vilken körskola man ska vända sig till kan man börja med att ställa några frågor till de körskolor som finns i området. Exempelvis kan man fråga hur statistiken för klarade uppkörningar ser ut samt hur många körlärare det finns och hur många elever som körde upp förra året. Rör det sig runt 30 uppkörningar per lärare är detta ett bra tecken, tipsar HD.